پالیسی آلودگی هوا و محیط زیست موسسه تحصیلات عالی علامه
فهرست مطالب
مقدمه
هدف پالیسی مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست
اهمیت پالیسی مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست
چطور میتوانیم از آلودگی هوا و محیط زیست جلوگیری نمایم.
مسولیت های واحد های علمی و اداری موسسه تحصیلات عالی علامه در امرمبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست
نظارت و مدیریت از تطبیق این پالیسی
الویت های پالیسی مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست
چرا مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست اهمیت دارد؟
راهکارهای در امر مبارزه با آلودگی هوا
مقدمه
آلودگی محیط زیست پدیده جدیدی نیست، اما یکی از بزرگترین تهدیدها برای سلامت و رفاه بشر و یکی از اصلی ترین دلایل بیماری و مرگ و میر موجودات زنده محسوب می شود. با وجود توجه جهانی به این موضوع، اثرات بلند مدت آلودگی همچنان محسوس است و جوما روز به روز به دلیل فعالیت های انسانی، بیشتر و بیشتر آلوده می شود.
هوای آلوده نفس های زندگی سالم در شهرهای بزرگ و کوچک را به شمارش انداخته است. درصد بیماری های ناشی از این مشکل روز به روز بیشتر می شود. مبتلایان به بیماری های زمینه ای هم بیشتر از هر زمان در خطر قرار دارند. چه باید کرد؟ برای مدیریت عوارض آلودگی هوا و از بین بردن آن باید اراده ای جدی از سوی مدیریت کلان وجود داشته باشد و گرنه شمار کسانی که باید به متخصص ریه مراجعه کنند، مدام اضافه می شود
از زمان انقلاب صنعتی تاکنون، بشر مدام در حال آلوده کردن هوا بوده است. این روزها، فقط نقاط معدودی روی کره زمین سالم مانده و می تواندیم آنها را پاک و عاری از هر گونه آلودگی هوا و آب بدانیم.
بعضی از این آلودگی قابل دید و بعضی دیگر غیر قابل دید می باشد مانند آلودگی هوا.
افغانستان از جمله کشور های به حساب میرود که بیشتر از چهار ده جنگ را سپری نموده و از صنعت جهان عقب مانده است بنا" هوای آن با دود جنگ و مصارف ذغال سنک و سایر اشیائی که باعث آلودگی هوا می گردد آلوده بوده و هر روز آلوده تر می شود.
موسسه تحصیلات عالی علامه در کنار ایرایه خدمات تحصیلی مسولیت خویش می داند که در امر مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست با ارگان های ذیدخل و موسسات خارجی همکار و همگام باشد، روی این مرحوض پالیسی مبارزه با آلودگی هوا را آماده کرده تا در همآهنگی شعبات مربوطه خویش تطبیق نموده تا جامعه ما سالم و دور از آلودگی هوا داشته باشیم.
کلیات
1: آلودگی: به ورود آلاینده ها به یک محیط که باعث ناپدیداری، اختلال، آسیب یا ناراحتی برای موجودات زنده می شود.
2: آلودگی هوا: به حضور مواد شیمیایی یا ترکیبات سمی(شامل مواردی که ریشه زیستی دارند) در هوا در سطحی گفته می شود که خطراتی را برای سلامتی انسان ها در پی داشته باشد.
3: آلودگی محیط زیست: اثری است که به دلیل تغیرات نامطلوب در محیط اطراف ما ایجاد می شود و تاثیرات بدی بر حیات گیاهان، حیوانات و انسان ها می گذارد.
هدف پالیسی مبارزه با آلودگی هوا
هدف اصلی مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست حفاظت و بهبود کیفیت هوا و محیط زندگی برای انسان ها و سایر موجودات زنده است. آلودگی هوا و محیط زیست بهره برداری نا صحیح از منابع طبیعی، تولید دسته های زائد ازآلاینده ها و استفاده نامتعادل از منابع انرژی را نشان می دهد.
این پالیسی برای بهبود کیفیت هوا و کاهش و تقلیل اثرات زیان بار آلودگی هوا و محیط زیست، اقداماتی از جمله کنترول انتشار آلاینده ها، ارتقای فناوری های تمیز، اطلاح سیستم های انرژی، ترویج استفاده ازانرژی های تجدید پذیر و توسعه سیاست های سازگار با محیط زیست را دربر می گیرد.
همچنین این پالیسی در پیشگیری از بروز بیماری ها و بیماری های تنفسی، بهبود سلامت عمومی جامعه، افزایش بهره وری اقتصادی و بهبود شرایط زندگی عمومی همگان اهمیت دارد.
دستیابی به هدف های پالیسی مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست نیازمند هماهنگی بین دولت، صنعت، مردم و سایر نهادهای ذی ربط است. با توجه به اهمیت این مسئله، اغلب کشورها سیاست ها و قوانین اجرا می کنند تا بهبود قابل ملاحظه ای در کیفیت هوا و محیط زیست داشته باشند.
موسسه تحصیلات عالی علامه بر مبنای همین موضوع پالیسی را آماده نموده است تا در داشتن جامعه سالم سهم داشته باشد.
عوامل انسانی آلودگی هوا و محیط زیست
1: ذوب کاری و استخراج گاز
2: دفع زباله های معدنی
3: فعالیت های ریخته گری
4: جمل و نقل
5: فعالیت های ساخت و ساز و تخریب
6: نیروگاه برق ذغال سنگی
7: گرم کردن خانه ها و زباله سوزی
8: آتش سوزی مصنوعی کنترول شده در کشاورزی
9: سیگار کشیدن و دها موضوع دیگری که باعث این کار می شود.
مسولیت های واحد های علمی و اداری علامه در امر مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست
واحد های علمی و اداری موسسه تحصیلات عالی علامه مسوولیت همآهنگی امور مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست، تطبیق استراتیژیک، کنترول محیط زیست موسسه، و پالیسی های مربوطه و نظارت از آنها را در همکاری با سایر ادارات ذیربط به عهده دارد.
هدف اصلی پالیسی مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست، کاهش آلودگی هوا و محیط زیست، کاهش استفاده سگریت و حفظ امنیت و سلامت محصلان است. این پالیسی تلاش می کند تا با اقدامات قانونی، اطلاع رسانی جامع، برنامههای پیشگیری، درمان و بازدارندگی، آموزش و افزایش آگاهی، آلودگی هوا را در سطح پوهنتون کاهش داده و تأثیر مخرب آن ها را بر عموم مختلف افراد جامعه کاهش دهد.
مسئولیت مسئولان در پالیسی مبارزه آلودگی هوا و محیط زیست شامل مجموعه اقدامات و تدابیری است که برای اجرای این پالیسی و تحقق هدفهای آن باید انجام شود. این مسئولیت شامل تعیین سیاستها و قوانین مربوطه، تدوین برنامهها و استراتژیهای مبارزه با آلودگی محیط زیست، تحقیقات و پژوهشها برای شناخت بهتر مسائل مرتبط، تدوین برنامههای آموزشی و افزایش آگاهی جامعه، ایجاد تسهیلات درمانی وبازدارندگی، ارائه خدمات به مستندگان و کاربران مبارزه با آلودگی هوا و همچنین همکاری با سایر سازمانها و نهادها برای مبارزه مؤثرتر با آلودگی محیط زیست میباشد.
به طور کلی، مسئولین علامه مسئولیت اجرای سیاستها و قوانین برگزیده، تدوین برنامههای کارآمد و اتخاذ تدابیر مناسب با تأکید بر پیشگیری، درمان و کاهش آسیبهای اجتماعی مرتبط با مبارزه با مواد مخدر را به عهده دارند.
وظایف واحدهای علمی و اداری موسسه تحصیلات عالی علامه در امر مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست
واحدهای علمی و اداری در امر مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست دارای وظایف و صلاحیت های ذیل می باشد.
1: تحلیل و برسی منابع آلودگی محیط زیست ( آب، خاک وهوا).
2: تعیین استندرها برای جلوگیری و کنترول از محیط زیست در موسسه تحصیلات عالی علامه.
3: اجرای برنامه های آگاه دهی راجع به آلودگی هوا و محیط زیست.
4: راه اندازی کنفرانس ها، سمینارات و جلسات پیرامون آلودگی هوا و محیط زیست.
5: همکاری با نهاد های بیرونی و موسسات خارجی در امر مبارزه و جلوگیری از آلودگی ها.
6: تحقیق و نوآوری: موسسه میتواند برای جلوگیری از محیط زیست و آلودگی هوا پالیسی های متعدد بسازد و برای تطبیق آن پیشنهاده های داشته باشد.
نظارت و مدیریت از تطبیق این پالیسی
برای نظارت و مدیریت بر تطبیق پالیسی مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست، نیاز است تا اقدامات و برنامههای متعددی در نظر گرفته شود. در ادامه به توضیح مراحل و فعالیتهای اصلی در نظارت و مدیریت از تطبیق پالیسی مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست میپردازیم
1. قانون گذاری و سیاستگذاری: سازمان ذیربط قوانین و سیاستهای مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست را تدوین و اجرا میکنند. این قوانین به منظور کنترل آلودگی هوا و محیط زیست در سطح دانشگاه تطبیق می گردد.
2. اطلاع رسانی و پیام رسانی: با توزیع اطلاعات و آگاهی درباره خطرات آلودگی هوا و محیط زیست به دانشجویان، آموزش و ارتقای آگاهی همگانی درباره اثرات نامطلوب آلودگی هوا و محیط زیست انجام میشود. هدف این فعالیتها افزایش آگاهی عمومی و جلب همکاریهای اجتماعی در مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست است.
3. تأمین منابع : تأمین منابع مالی و تکنیکی برای تأسیس و راهاندازی مرکز درمانی و توانمندسازی نیروهای درمانی در دانشگاه از جمله فعالیتهای اساسی در مدیریت از تطبیق پالیسی مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست است.
5. همکاری بین سازمانی: مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست نیازمند همکاری و هماهنگی بین سازمانها است به منظور تبادل اطلاعات، همکاری و هماهنگی در اقدامات مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست همکاری می کنند.
به طور کلی، برای نظارت و مدیریت از تطبیق پالیسی مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست، هماهنگی بین سازمانها، سازمانها و جامعه مدنی، قوانین سختگیرانه و قابل اجرا، آگاهی عمومی و ارائه خدمات درمانی مؤثر از اهمیت بالایی برخوردار است.
پالیسی مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست مسولیت های را که برای حفظ سلامتی و جسمی همه ضرورت است، توضیح می نماید. همه کارکنان باید مسولیت های خویش را در قبال صحتمندی و دوری از آلودگی هوا و محیط زیست درک کرده و آن چی که برای صحتمندی و زندگی شان مضرر می باشد را از خویش دور نمایند.
اولویت های پالیسی مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست
v حفظ سلامت عمومی: یکی از اصلیترین هدفهای پالیسی مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست، حفظ سلامت و رفاه عمومی جامعه است. آلودگی هوا و محیط زیست میتوانند عوارض جبرانناپذیری بر سلامت جسمی فرد داشته باشند. با کنترل و کاهش آلودگی هوا و محیط زیست ، میتوان از امراض و آسیبهای جسمی خوبی جلوگیری کرد.
v ایجاد آگاهی و پیشگیری: پالیسیهای مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست علاوه بر کنترل و کاهش آلودگی هوا، به ایجاد آگاهی و پیشگیری نیز تکیه میکنند. این پالیسیها تلاش میکنند با اطلاعرسانی مناسب و برنامههای آموزشی، افراد را از خطرات و ضررهای آن آگاه می سازد.
v همکاری بینالمللی: مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست مسئلهای است که از طبیعت خاصه بینالمللی برخوردار است. پالیسیهای مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست همکاری بینالمللی را ترویج و تسهیل میکنند تا بتوان به صورت جامع در مقابله متحد شد.
v حفظ سلامتی محصلان، اساتید و کارمندان
v حفظ محیط از آلودگی هوا
v تطبیق پالیسی های استندرد صحی
v تطبیق پالیسی های وزارت تحصیلات عالی در امور پوهنتون داری و مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست
چرا مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست اهمیت دارد؟
مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست به دلایل گوناگونی اهمیت دارد. که در زیر به برخی از آنها اشاره می کنیم:
v آسیب به سلامتی
v محافظت از سلامتی افراد: آلودگی هوا و محیط زیست می توانند بر سلامتی افراد و حیوانات تاثیر منفی بگذارد با کاهش آلودگی محیط زیست می توان از بروز بیماری ها و مشکلات تنفسی جلوگیری کرد.
v حفظ تنوع زیستی: طبیعت وتنوع زیستی یکی از دارائی های ارزشمند ماست. با کاهش آلودگی محیط، به حفظ تنوع زیستی و حفاظت از گونه های و زیستگاه های طبیعی کمک کنیم.
v حفاظت از محیط زیست.
v تاثیرات بین المللی
به طور خلاصه، مبارزه با آلودگی هوا و محیط زیست به منظور حفظ سلامتی و ایمنی افراد، تقویت ساختارهای اجتماعی، کاهش هزینه های اقتصادی و حفظ امنیت جامعه اهمیت دارد.
راهکارهای مقابله در امر مبارزه با آلودگی هوا
1: آلودگی های موتر و ترانسپورت را کم کنیم: موترها عامل مهمی در آلوده کردن هوا هستند و با انتشار مواد خطرناکی مانند اکسید نیتروژن سلامت ما را به خطر می اندازند.
2: در مصرف سوخت صرفه جویی کنید: یکی دیگر راه های مقابله با آلودگی هوا کنترل مصرف سوخت است. سوزاندن سوخت های فسیلی باعث انتشار مواد خطرناک پرشماری در هوا می شوند.
3: محصولات قابل بازیافت خرید کنید: یکی از راه های مقابله با آلودگی هوا اینست که از پلاستیک ها و موادی از این جنس استفاده نکنید، مواد از این جنس بر طعبیت ضرر زیادی دارند. دست کم به فکر این باشید که محصولات قابل بازیافت تهیه کنید.
4: درخت بکارید: حضور درختان در حولی محل زندگی باعث بهبود هوا می شود. موسسه تحصیلات عالی علامه در شروع هر سال یک یا دو بار کمپاین نهال شانی را راه اندازی نماید و به تعداد مشخص نهاد باید در اطراف موسسه غرس نماید.
7: برای جلوگیری از آلودگی هوا و محیط زیست موسسه تحصیلات عالی علامه باید برنامه های انکشافی بسازد و با نهادهای خارجی ارتباط برقرار نماید تا بتوانند برنامه های بزرگ و سیمینارهای گسترهای را راه اندازی نماید.